DOPRAVA ZDARMA NAD 2 500 KČ s DPH | VRÁCENÍ ZBOŽÍ DO 30 DNŮ

DOPRAVA ZDARMA NAD 2 500 KČ s DPH | VRÁCENÍ ZBOŽÍ DO 30 DNŮ
V obou případech se jedná o sacharidy. Sacharidy patří vedle bílkovin a tuků mezi 3 makroživiny přijímané potravou. Sacharidy konzumujeme v různých formách od složených, tzv. komplexních sacharidů (polysacharidy) po jednoduché, tzv. monosacharidy (glukóza, fruktóza). Rozdíl mezi nimi je v rychlosti vstřebání – zatímco polysacharidy se tráví dlouhou dobu, protože je potřeba jejich strukturu nejdříve rozštěpit, monosacharidy již jsou v nejjednodušší podobě a tudíž jsou ihned vstřebatelné. Proto se u rychlých zdrojů energie používají právě monosacharidy. Ale…
Ve stěně tenkého střeva, odkud se živiny vstřebávají do krve, existují v případě glukózy a fruktózy tzv. transportéry. Důležitá informace je, že pro každý monosacharid je jiný transportér a ten pro glukózu nemůže přenášet fruktózu, což platí i naopak.
Problémem je kapacita těchto transportérů (přenašečů). Během intenzivní námahy dokáže tělo vstřebat ze střeva maximálně asi 60 g glukózy za hodinu v důsledku nasycení glukózového transportéru. Při zátěži, kdy je vhodné doplňovat více než jen 60 g sacharidů za hodinu (což jsou výkony nad 2 hodiny) již glukózový přenašeč nemá kapacitu a v tu chvíli se nám hodí existence druhého přenašeče, toho na fruktózu. Ten má sice menší kapacitu (0,5-0,8 násobek glukózového), ale i přesto je významným pomocníkem ve výrazném navýšení celkového objemu vstřebaných sacharidů. Výzkum ukázal, že konzumace více zdrojů sacharidů může zvýšit vstřebávání paliva do těla, protože k průchodu střevní stěnou používají různé transportéry (Jeukendrup A. Sacharidy a sportovní výkon: role více přenosných sacharidů. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 2010; 13(4): 452-457.). Současným příjmem různých druhů sacharidů, jako je glukóza a fruktóza, se tak celková absorpce sacharidů může zvýšit na 90 g za hodinu nebo více, protože absorpce probíhá dvěma různými kanály ve střevě.
Výhody kombinace glukózy a fruktózy v poměru 2:1 oproti příjmu jen jednoho monosacharidu:
Studie ukazují, že během delšího tréninku se potřeba příjmu sacharidů zvyšuje nad 90 gramů za hodinu. V takto velkém množství sacharidů přesahujícím 90 g za hodinu mohou výzkumy ukazují na efektivnější vstřebávání v poměru glukózy a fruktózy 1:0,8 (tzn. na 1 gram glukózy 0,8 g fruktózy). Částečně je to proto, že větší podíl přijatých sacharidů lze efektivně využít jako energii, aniž by byla překročena kapacita glukózového transportéru. Tento poměr navíc snižuje riziko gastrointestinálních problémů při konzumaci tak vysokého množství sacharidů.
Studie ukazují, že při takto vysokém příjmu sacharidů jsou produkty s poměrem glukózy a fruktózy 2:1 nebo 1:0,8 bezpečnou a účinnou volbou pro většinu sportovců a přispívají k lepšímu žaludečnímu a střevnímu pohodlí.